Läs mer om förskolan: GalaxenTulpanen

Doften av nybakade semlor sprider sig på några av våra förskolor, där barn och pedagoger bakar för fullt på Fettisdagen. Genom att baka tillsammans ges barnen möjlighet till att uppleva den kemiska reaktionen när degen jäser, volym när de måttar upp ingredienser och antalsuppfattning när de räknar antal mått som ska ner i bunken. Genom att hjälpas åt och arbeta i grupp ges barnen även möjlighet att utveckla förståelse för turtagning, sociala samspel och att reflektera tillsammans med andra. Det är både spännande att få ta del av bakningsprocessen och att se resultatet, och extra gott blir det att få äta upp det man själv varit med och bakat!

Recept på semlor:

Degen

50 g jäst för söta degar

100 g smör

3 dl mjölk

1 st ägg

0,5 tsk salt

2 tsk kardemumma 

1 dl strösocker

ca 9 dl vetemjöl

Pensling

1 st ägg

Mandelmassa

200 g sötmandel

1,5 dl strösocker

1,5 dl mjölk

Eller fyllning med köpt mandelmassa

ca 350 g mandelmassa

ca 1 dl mjölk

Garnering

ca 7 dl vispgrädde

ca 1 msk florsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Mät upp smöret i en kastrull och smält det. Häll på mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C.

Häll lite av degspadet över den smulade jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av degspadet.

Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.

Arbeta in vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en blank fin deg som släpper bunkens kant.

Täck över bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Dela degen i 14 lika stora bitar om du gör en sats.

Baka ut degbitarna till jämna släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper med avstånd mellan bullarna så de får plats att jäsa.

Lägg över en bakhandduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.

Vispa upp ett ägg i en liten skål med en gaffel.

Pensla semlebullarna med det uppvispade ägget.

Grädda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakhandduk.

Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av inkråmet.

Med hemgjord mandelmassa: Lägg inkråmet i en mixerskål och tillsätt sötmandel, strösocker och mjölk. Mixa till en slät smet.

Med köpt mandelmassa: Lägg inkråmet i en skål, tillsätt rumsvarm mandelmassa. Värm mjölken och tillsätt den också. Blanda till en så jämn blandning som möjligt. Tillsätt mer varm mjölk om det behövs.

Fördela mandelmassan i semlebullarna.

Vispa grädden ganska hårt. Räkna med ca ½ dl vispgrädde per semla.

Fördela grädden på semlorna antingen genom att klicka ut grädden eller spritsa den.

Lägg på locken och sikta över florsocker.

Färdigt att servera!