skip to Main Content

Hälsosam matglädje

Hälsosam mat och hållbar matlagning är en viktig del av Tellusbarns verksamhet. Vi arbetar utifrån följande riktlinjer:

  • En stor andel (runt hälften) av råvarorna är närodlade och / eller ekologiska.
  • Maten lagas från grunden i vårt eget kök (i Stockholm)
  • Vi serverar allsidig och näringsriktig mat, utifrån livsmedelsverkets rekommendationer för förskolan bla med lite salt och socker.
  • Våra menyer tar inspiration från jordens alla hörn.
  • Vi  har regelbundna vegetariska inslag på menyerna (två dagar per vecka), för att ge barnen vana att äta vegetariskt, och minska vår miljöpåverkan.
  • Vi serverar endast MSC märkt fisk.
  • Till maten serveras alltid några olika sorters grönsaker.
  • Vårt kök serverar även hembakt ekologisk bröd.

Vid måltiderna, lägger vi grunden för hälsosamma matvanor. Våra kockar har god kunskap i näringslära och vi strävar efter att följa de rekommendationer som livsmedelsverket gett för näringsriktig mat i förskolan.

Vi väljer noga ut ingredienserna för att i så stor utsträckning som vi kan använda ekologiska och/eller närproducerade produkter och msc-märkt fisk.

Våra barn får regelbundet äta vegetarisk mat och dagligen olika typer av grönsaker och sallader. Till alla måltider serveras mjölk. Naturligtvis anpassar vi vår kost till barnens allergier eller matideologier.

Mat är också kultur, och vi serverar mat med inspiration från hela världen. Vi har en viktig uppgift att förbereda barnen för både dagens Sverige och världen i stort, och det ansvaret gäller även vår matkultur.

Hur maten läggs upp, serveras och presenteras är en viktig del i vårt arbete att väcka barnens intresse för mat och livsmedel. Därför lägger vi särskild vikt vid det i våra kök. Måltidstillfällena är viktiga även utifrån ett socialt perspektiv.

Barnen lär sig bordsskick, respekt för andra och att ta ansvar för sina val och sitt handlande. Att sitta ner och äta tillsammans ger pedagoger och barn en möjlighet att reflektera kring verksamheten och utbyta idéer och tankar.

Det är ett tillfälle att utveckla barnens språk och intresse för naturvetenskap och matematik. Det är också ett tillfälle för pedagogerna att hämta synpunkter från barnen vad de tyckt varit roligt och vill göra mer av.

Erbjudande till andra förskolor

Förskolor som vill catera mat externt utan att kompromissa på kvalité och hållbarhet erbjuder vi ett  prisvärt och näringsriktigt alternativ. Vi levererar mat som har lagats samma dag från grunden enligt de matsedlar som vi har kommit överens om.

För att minska matsvinn och använda matbudgeten på rätt sätt erbjuder vi möjligheten att minska eller höja antal beställda portioner veckovis.

Skicka dina kontaktuppgifter. Vi kontaktar dig för att beskriva vårt erbjudande och lämna offert.

Narges Moshiri, Tel:  070-760 20 40

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Back To Top
×Close search
Sök
X