Läs mer om förskolan: Svartgarn

Idag firade vi en underbar skördefest här på förskolan tillsammans med barnen! Dagen började som vanligt med att barnen samlades utomhus med sina avdelningar för fruktsamling, men idag väntade något extra spännande. Framför dem låg nämligen alla de grödor som barnen själva har odlat och vårdat under våren och sommaren.

Upptäcktsresa i Naturens Skatter

Barnen fick känna, lukta, och smaka på en mängd olika grönsaker och frukter, såsom rädisor, morötter, rödbetor, sockerärter, bondbönor, vinbär, gurka, tomat, potatis, solrosfrön och äpple. Det var fantastiskt att se deras glädje och nyfikenhet när de upptäckte vad de själva hade varit med och odlat.

🗣️”Jag vet vad det här är. Det är vinbär.”

🗣️”Man blir helt röd om tungan när man äter rödbetor!”

🗣️”Vi har lila morötter också.”

Lärande Genom Praktiskt Arbete

Efter den spännande smakupplevelsen delades barnen in i olika stationer. De yngsta barnen fick äran att skörda alla färdiga grödor från våra pallkragar, där de drog upp morötter, rödbetor och plockade bondbönor samt tomater.

De äldre barnen fick därefter fortsätta arbetet genom att tvätta, skala och hacka grödorna. Det var imponerande att se hur väl de samarbetade och engagerade sig i uppgifterna!

Gemenskap och Glädje vid Grillhuset

Som avslutning på dagen samlades alla ute vid grillhuset för att tillsammans njuta av ett gemensamt mellanmål. På muurikkan stektes alla de grönsaker barnen själva odlat till en mumsig pyttipanna.

🗣️”Det var jättegott!”

Alla barnen var överens om att maten smakade mycket godare när de själva hade odlat och lagat den.

Förskolans Roll i Barnens Utveckling

På vår förskola strävar vi efter att utbildningen ska genomföras i demokratiska former och att lägga grunden för ett växande intresse och ansvar hos barnen för att aktivt delta i samhället och för en hållbar utveckling. Genom aktiviteter som skördefesten får barnen möjlighet att utveckla ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och natur.

Vi ser hur barnens engagemang i odling och matlagning stärker deras självförtroende och skapar en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer. Genom att upptäcka, utforska och gestalta olika kunskaper och erfarenheter, lägger vi grunden för en hållbar framtid där barnen är medvetna om sina val och deras påverkan på världen.

Vill du veta mer om vår förskolas pedagogiska arbete och hur vi stöttar barnens utveckling? Kontakta oss gärna för en rundtur och mer information om vår verksamhet!