Vitt moln relative

Friluftsförskolan Svartgarn
Lärande i och med naturen

Friluftsförskolan Svartgarn ligger i området Svinninge i södra delen av Österåker kommun och vi startar verksamheten höstterminen 2022. Vårt fokus är utepedagogik vilket innebär att vi förlägger en stor del av förskolans undervisning i naturen och på vår fina gård.

Genom att vistas mycket i naturen skapar vi intresse och förståelse för växter och djur tidigt i livet. Många av de upplevelser som barnen på våra friluftsförskolor får vara med om äger därför rum i och med hjälp av naturen. Med denna förståelse och kunskap om vår natur utvecklas en respekt för omgivningen.

Med läroplanen som grund utforskar vi förskolans närmiljö och naturresurser och bekantar oss med allemansrätten. Det finns mycket användbart material i skogen. Kan vi hitta något av samma sort? Någonting som är mjukt eller hårt? Kan vi hitta spår efter några djur? Vi tar reda på hur saker och ting förhåller sig genom att vara nyfikna och undersökande. Hur ser exempelvis fjärilens eller grodans livscykel ut?

Utomhusmiljön skapar goda förutsättningar för barnen att utveckla sin motorik och kroppsuppfattning. Att vara en timme utomhus ger ungefär dubbelt så mycket mer fysisk aktivitet jämfört med att vara inomhus. Daglig rörelse är också bra för barns förutsättningar för lärande, eftersom det finns samband mellan fysisk aktivitet och inlärningsförmåga. Att få springa, hoppa och klättra tillsammans med andra främjar dessutom fantasin och de sociala och emotionella färdigheterna. Fysisk aktivitet är också ett verktyg i arbetet med begreppsförståelse och självförståelse, samtidigt som barnen ges möjlighet att utveckla sin motorik och kroppsuppfattning.

 

Helen Ståhl
Rektor
helen.stahl@tellusbarn.se
Tel: 070-445 54 25

Johanna Nilsson
Biträdande rektor
johanna.nilsson@tellusbarn.se
Tel: 070-445 54 54

Mathilda Nyblom
Administratör (ansvarig för barnkön med mera)
vaxthuset.admin@tellusbarn.se
Tel: 070-445 54 53

Avdelningar

Tärnan: 070- 445 54 68, svartgarn.tarnan@tellusbarn.se
Havsörnen: 070-445 54 67, svartgarn.havsornen@tellusbarn.se
Fasanen: 070-445 54 35, svartgarn.fasanen@tellusbarn.se
Gräsanden 070-445 54 72, svartgarn.grasanden@tellusbarn.se
Sothönan: 070-445 54 87, svartgarn.sothonan@tellusbarn.se

Adress
Förskolan Svartgarn
Ardennervägen 58
184 94 Åkersberga

Hitta hit

Svartgarn

Ardennervägen 58, Åkersberga, Sverige

Se vägbeskrivning

Ansök om plats hos oss.

Om du vill ansöka om plats till någon av våra förskolor vänder du dig direkt till din kommun. Önskar du även komma i kontakt med oss i samband med ditt förskoleval, till exempel för att komma på besök, ber vi dig fylla i formuläret nedan. Vi kontaktar dig inom kort.

Till ansökan

Kontakta oss    integritetspolicyn


    Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy & Användarvillkor

    Antal avdelningar: 5
    Antal barnplatser: 100
    Öppettider: Vi följer kommunens ramtider för öppethållande, vilket för närvarande är 6:30-18:30.