Annie Jämtell , Rektor
annie.jamtell@tellusbarn.se
Mob: 070-445 76 80

Avdelningar: 

Stjärnan- 072-370 06 25
Planeten- 072-370 06 26
Månen- 072-370 06 27
Pluto- 072-370 06 28
Solen- 072-370 06 29
Rymdskeppet- 072-370 06 31
Vintergatan- 072-370 06 30

Adress:

Förskolan Galaxen 

Götgatan 104

118 62 Stockholm 

Ostörd av trafik och buller hittar du förskolan Galaxen på innergården ovanför Ringens centrum. Vi har 125 barnplatser fördelade på 7 avdelningar med bland annat en svensk-engelsk avdelning och två ateljéer.


Öppettider
Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskola inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Dessa öppettider gäller även under sommaren och förskolan ska då erbjuda alternativ omsorg vid eventuell stängning.


Ramtiden är mellan kl 06:30 och 18:30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton. Förskolan och familjerna kan komma överens om kortare öppettider under förutsättning att alla familjers behov beaktas.

Förskolan Galaxen, Södermalm

Barn har tillgång till fler språk än det vi kallar verbala eller talade språk. De kan förmedla tankar och känslor genom att till exempel teckna, måla, sjunga eller skapa olika former av gestaltningar. På samma sätt lär barn på olika sätt och den skapande processen bidrar även till lärande inom andra områden som naturvetenskap och miljö, teknik och konstruktion, matematik och språk.


Med två ateljéer rymmer Galaxen stora möjligheter för barn i olika åldrar att utveckla sina sinnen och uttrycka sig genom skapande i olika material, allt med stöd av konstnärliga ledare.

Barn som är ute mycket utsätts för färre smittorisker och rör sig ofta mer naturligt än den som spenderar mycket tid inomhus.


För oss innebär också verksamhet utomhus att vi i större utsträckning kan ge barn möjlighet att ta del av den mångfald naturen erbjuder. Naturen rymmer nämligen oändligt många möjligheter för pedagogiskt verksamhet – bland kottar, löv, myror och sniglar gömmer sig såväl språk som matematik och naturvetenskap. I Galaxens utomhuspedagogik lägger vi dessutom extra fokus på sport.


Ambitionen i våra utomhusverksamheter anpassar vi efter barnens olika åldrar och fysiska förutsättningar.

På Galaxen erbjuder vi OB-verksamhet för förskolebarn i alla åldrar. Det innebär att de barn som har behov av omsorg på kvällar, nätter och helger kan få det hos oss. Här möter barnen erfarna pedagoger i miljöer särskilt inredda för att barnen ska kunna känna sig trygga, oavsett tid på dygnet.

På våra två stycken tvåspråkiga avdelningar möter du svensktalande och engelsktalande pedagoger. Här talar vi med barnen på båda språken. Vi fyller dagarna med aktiviteter som sagoläsning, dans och sång på såväl svenska som engelska. På Galaxens svensk-engelska avdelningar får barnen tillgång till pedagoger med erfarenhet av och verktyg för att hantera att olika barn behärskar olika mycket svenska och engelska när de börjar hos oss. Våra erfarenheter visar att barn på förskolan tar till sig både språken, oavsett vilket språk som talas i hemmet.

På Galaxen serverar vi näringsriktig frukost, lunch och mellanmål med stort inslag av ekologiska råvaror. Maten lagar vi från grunden i Tellusbarns gemensamma kök. För små barn är alla måltider lika viktiga och det är i förskolan vi kan lägga grunden till goda matvanor i framtiden. Vi försöker lära barnen om livsmedel, att uppskatta nyttig mat som grönsaker och att undvika för mycket sött och salt.


Vi ser måltiderna som ett viktigt tillfälle för samtal med barnen, som ett led i deras språkliga och sociala utveckling, och som en möjlighet till reflektion kring den övriga pedagogiska verksamheten med barnen.

Nyheter & Notiser