Läs mer om förskolan: Solen

Vi på Solen har inlett vårt gemensamma tema ”Jordens barn”, inspirerat av Tellusbarn, med syftet att stärka barnens språkkunskaper – både i svenska och deras modersmål – samt deras kulturella identitet. Genom temat vill vi ge barnen möjlighet att utveckla färdigheter inom språk och kommunikation, naturvetenskap, matematik, rörelse och hälsa, skapande, normer och värden, samt främja deras lek och samspel.

Genom att utforska städer, berg, floder, seder, språk, lek, dans, mat och kultur från olika länder kommer barnen att få en djupare förståelse för sina egna ursprungsländer och självklart också för Sverige🇸🇪.

Vi började temat med en interaktiv aktivitet där alla Solens barn turades om att göra handavtryck i olika färger på en världskarta. Barnen placerade sina handavtryck på de kontinenter och länder de har sitt ursprung ifrån, vilket gav dem en visuell koppling till deras kulturella bakgrund 🗺.

För att möjliggöra våra resor runt om i världen, har vi skapat ”Tellusbarn airlines” – komplett med ett flygplan och en flygplats med säkerhetskontroll 🛫🌏🛬. Barnen deltog aktivt i byggandet av rullbandet och röntgenmaskinen, och de visade både nyfikenhet och problemlösningsförmåga när de funderade ut hur allt skulle sättas ihop. Genom denna aktivitet lärde sig barnen om vad man får ta med sig på en flygresa och vad som måste kontrolleras, till exempel stora behållare och vassa föremål 🎒👜👝.

Vi pratade också om ID-kort för flygplatsanställda 🪪 och passens betydelse när man reser internationellt. Barnen skapade sina egna pass för att kunna ”resa” till olika länder.

Med hjälp av green screen skapade vi en video där vi satte oss på ett flygplan och gjorde vår första flygning ✈️🛩. Det var en fantastisk upplevelse som inspirerade barnens fantasi och kreativitet!

Mål från läroplanen:

  • Barnen har rätt till sin kulturella identitet och ska få kunskap om och intresse för olika kulturer samt förstå värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald, och utveckla intresse för det lokala kulturlivet. (Lpfö 18, s. 14)
  • Respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna. (Lpfö 18, s. 12)
  • Motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande. (Lpfö 18, s. 13)
  • Förmåga att skapa samt att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter genom bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. (Lpfö 18, s. 14)
  • Ett nyanserat talspråk och utökat ordförråd. (Lpfö 18, s. 14)
  • Förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp. (Lpfö 18, s. 14)

Vi ser fram emot att fortsätta våra resor runt om i världen med barnen, där vi tillsammans utforskar olika kulturer och lär oss mer om vår planet. Välkommen ombord på Tellusbarn airlines – nu lyfter vi! 🌟