Läs mer om förskolan: Akvarellen

Experiment och vetenskapsdag på förskolan Akvarellen

Den 10 december är det Nobeldagen och för att uppmärksamma dagen och Alfred Nobel vill pedagogerna på förskolan Akvarellen skapa nyfikenhet och lust hos barnen att lära sig mera inom kemi, fysik, biologi och teknik.

Vi började dagen gemensamt i vårt dramarum där barnen fick titta på en barnanpassad kortfilm om vem Alfred Nobel var. Sedan kom en ”professor” på besök. Professorn hade förberett två olika experiment till gruppen.

Det första var med kemi. Professorn hade en plastpåse med vatten i och pennor. Det andra var med temat fysik. Sugande glaset. Barnen fick se vad som hände med ljuset som stod på en tallrik med vatten med karamellfärg i när vi satte en kanna över ljuset. Vattnet sög upp i kannan och ljuset slocknade. Vi pratade om att ljuset behöver syre för att kunna brinna.

Efter professorns besök gick alla barn till respektive avdelning och fick där vara med att utföra tre egna experiment. Experiment 1: Vattenskålarna – Biologi. Experiment 2: Oobleck – kemi. Experiment 3: Regnbågsmjölk – kemi.

Dagen avslutades med Nobelpriset och dans i dramarummet.