Läs mer om förskolan: Smedby

Förskolan Smedby utforskar andra länders kultur

Här på kulturförskolan Smedby utforskar barngrupperna andra länders kultur med hjälp av en docka av den välkända karaktären Pippi Långstrump.

Det finns många sätt att utforska andra kulturer tillsammans med barngruppen på ett verklighetstroget, lekfullt och lärorikt sätt. Så vi pedagoger valde att gestalta en lek med fantasi och inlevelse där barnen fick åka tillsammans med Pippi Långstrump och utforska andra länder.

Vi valde att resa till Indien och sedan till Grekland, barnen fick varsitt ”boardingpass” i handen och vi klev in i ett ”flygplan”. Vi hade en pilot och flygvärdinna som serverade oss dricka.

Barngruppen har fått utforska två länder tillsammans med Pippi, där vi pedagoger erbjudit och gestaltat en lek där de åker i väg till dessa länder. Barngruppen har fått möjlighet att lära sig det indiska kulturen och grekiska kulturen såsom deras matkultur, folkdräkt, språk, traditionella högtider och kännedom om deras sång och musik.

Enligt läroplanen:
Utbildningen ska ge möjlighet att uppleva, gestalta och kommunicera genom olika estetiska uttrycksformer som drama, musik, sånger samt i förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla kulturarvsvärden, traditioner och historia, språk och kunskaper från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kultur synliggöra i utbildningen (Lpfö18, s. 9 och 14).