Läs mer om förskolan: Sparrisen

Förskolan Sparrisens ljusprojekt

Vi började att prata om vilken ljuskälla som är den största och kom fram till att det är SOLEN. Andra ljuskällor är till exempel lampor av olika slag. Vi skapade en sol tillsammans. Solen skapades av kartong och vi pratade om att solen är ett klot, och att det brinner på den, därför är det varmt och att ljuset kommer ända fram till oss på jorden.

Vi gjorde solens färg av färgat silkespapper, gul, vit, orange, röd och guld. Sedan formade vi det till bollar och klistrade fast dem med tapetklister.

Vi pratade också om hur regn och solljus bildar regnbågar och barnen har målat många fina regnbågar. Vi har sett hur solljuset gör färger genom prismor, som dansar på rummets väggar.

Vi gjorde skuggor och barnen samarbetade med att lysa med ficklampor på djur som det andra barnet sedan ritade av. Det blev fina konstverk och en del djur blev långbenta och långhalsade. Ibland såg man inte att det blev djur men det blev väldigt fina former. Samarbetet i stunden var det viktigaste och samtalen mellan barnen var imponerande och intressanta.

En annan dag under ljusprojektet skulle barnen gå in i ett mörkt rum. De fick en gåta: ”Varför är det mörkt, när det är mörkt?” Många svar kom: ”Det är månen.” ”Det är stjärnor” ”Man ser ingenting för lampan är släckt.” Till slut kom de på att det är för att det inte finns något ljus.

När de kom in i rummet som var mörkt fick de varsin ficklampa sen skulle de leta efter reflexformer. Det fanns trianglar, cirklar, kvadrater och hjärtan. Barnen tyckte det var väldigt kul att lysa med ficklampan.

Vi har även använt oss av vårt fina ljusbord och barnen har haft genomskinliga former i olika färger att skapa mönster med på bordet.

Barnen har också lekt “Kims lek” med hjälp av overhead och skuggor på väggen. De turades om att se vilken skugga som var borta, ibland var det svårt att se och ibland togs fler än en sak bort.