Halloween på Växthuset

Dela

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Halloween har firats i Sverige sedan 1990 talet men traditionen sträcker sig längre tillbaks än så. Till USA togs traditionen med från Irland redan under 1800 talet. Redan då klädde man ut sig för att tigga mat och dryck till den keltiska högtiden Samhain och tända pumpor placerades ut utanför husen i syfte att driva bort ondska. På förskolan växthuset ville vi också uppmärksamma denna högtid för barnen i verksamheten. Därför gjorde vi under halloweenveckan en utflykt till en äng för att gemensamt äta frukt och prata om pumpor med en av barngrupperna.

Väl där tog det inte lång tid förrän barn och pedagoger ivrigt samtalade om;

”Vad är en pumpa?”, ”Hur ser den ut?”, ”Vilken färg har den?”

Barnen var enhetligt överens om att pumpan är orange och flera av barnen menade att den såg ut som ett äpple.

Ett av barnen kopplade själv ihop pumpor med spöken och då fångade vi det spåret med en motfråga. ”Hur ser ett spöke ut?”

Ett barn svarade:

”Spöken har samma färg som kossor”

Och ett annat barn ställde sig upp, pekade med hela handen och utbrast:

”DÄR är ett, spöke!!” 👻

När vi kom tillbaka till förskolan arbetade vi vidare med temat pumpor och barnen fick själva gröpa ur innehållet på några pumpor och vara med och rosta kärnorna i stekpanna. Därefter fick pumporna stå modell när barnen skapade med lera. En del barn ville bara titta på leran medan andra skapade pumpor och bollar.

Torsdag blev spökenas dag då vi med hjälp av hand- och fotavtryck gjorde kroppar åt spökena.

Ett riktigt lyckat uppmärksammande av halloween på förskolan Växthuset!

Fler inlägg

The Cottage

The Cottage – Digital visning

I och med Covid-19 har vi inte möjlighet att erbjuda familjer att komma och besöka vår förskola i den utsträckning vi tidigare haft. Följ med på vår digitala visning i klippet nedan! På förskolan The Cottage som ligger på Södermalm har vi en svensk-engelsk profil och använder bägge språken i vår omsorg och undervisning. Om ni blivit erbjudna plats på förskolan The Cottage och önskar en personlig visning är ni varmt välkomna att kontakta rektor Annie Jämtell på 070-445 76 80

Piazzan

Självporträtt på Piazzan

Under hösten har femåringarna på avdelningen Orange på förskolan piazzan tillbringat mycket tid i I ateljén. De har skapat självporträtt av olika material  och tekniker såsom teckning med blyertspenna, målning med flaskfärg, limning med naturmaterial samt skulptering i lera. Barnen har studerat sig själva i spegel men också tagit hjälp av varandra i skapandet. Barnen noterar likheter och olikheter med varandra och lär sig utveckla respekt för varandra och sig själva.   Syftet med att ha samma uppgift med olika material är att åskådliggöra varje materials potential och därmed ge barnen verktyg. När barnen får tillgång till detta så ges