Läs mer om förskolan: Smedby

Höstterminen är här och vi på kulturförskolan Smedby har glädjen att berätta att vi äntligen kommit igång med vår kultursatsning och öppnat upp vår ateljé för skapande och estetik i olika former.

Barnens möte med Ateljén

Ateljén är en plats där magi kan uppstå. Det är en plats som uttrycker kultur, kunskap och världen. I vår ateljé har barnen möjlighet att utforska, experimentera och arbeta med olika estetiska uttrycksformer. Den ska inspirera barnen att ge dem nya verktyg till skapande.

Vi kommer att introducera olika material som finns i vår ateljé. Under första tiden kommer vi att prata om hur vi tar hand om vårt material, vilket förhållningssätt vi har till material samt vilken relation som finns mellan oss och vårt material. Barnen ska få möjlighet att arbeta med varierande skapandematerial. De ska få pröva på flertalet olika material och skapande tekniker till exempel målarfärg, akvarell, deg och lera, arbeta med pärlor/ pärlplattor, sensoriskt material, utforska ljus och skuggor, arbeta med digitalisering, digitala bilder med mera.

Färglära

Vi har startat med färglära. Först ut var det äldsta barnen på avdelning Blåklockan som lärt sig om våra grundfärger, eller primärfärger som det även kallas. Blått, gult och rött. Dessa färger är det som används för att blanda ihop andra andra färger och det är också just det som barnen har fått prova på. Blanda grundfärger med varandra och se vilka färger som växte fram.

”Magi”, sa barnen och ”hokuspokus”. ”Titta jag fick orange som apelsin” sa ett barn och ”jag fick grön som dinosaurie” sa en annan. ”Titta, lila min favoritfärg” sa ett tredje barn.

Det går inte att blanda fram primära färger, något som barnen upptäckte men däremot kan man blanda ihop dem och få andra. ”Titta fröken jag har blandat brun färg.”