Utvärdering av förskolornas framsteg efter resa till Reggio Emilia

Dela

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Under september, 2014 åkte 22 pedagoger (från alla våra åtta enheter) till Reggio Emilia i Italien för att studera Reggio Emilia pedagogiken på nära håll. Vi besökte bland annat en förskola, Reggio Emilias stora pedagogiska center och Remida som är en pedagogisk återvinningsverksamhet riktad till bland annat förskolor. Vår fokus låg främst på den pedagogiska miljön, pedagogisk dokumentation och hur man kan organisera den pedagogiska verksamheten. Att se hur den pedagogiska miljön används för att förbättra förutsättningarna för den pedagogiska verksamheten var inspirerande för oss. Det vi såg påminde oss också om vikten att förbereda pedagogiska aktiviteter i förväg och att arbeta i smågrupper. På Remida såg vi levande exempel på hur återvinning av lämpligt material kan stimulera barnens fantasi och skaparkraft.

Sedan september har de pedagoger som deltagit i resan försökt överföra det som de blev inspirerad av i den dagliga verksamheten. Det arbete sker naturligtvis med hänsyn till de profilområde varje förskola redan arbetar med och det som engagerar barn och medarbetare. Under februari gör vi en utvärdering av förskolornas framsteg utifrån det vi studerade i Reggio Emilia.

Vi hoppas att denna stora satsning i kompetens och inspiration ska ha satt tydliga spår i vår verksamhet. Om utfallet blir tillräckligt bra finns all anledning att fundera på liknande studieresor framöver.

Bijan Fahimi

Fler inlägg

Melodin

Får man ha pyjamas på förskolan?

Vi har haft en pyjamasmysdag! Emma, vår teaterpedagog, hade pyjamas på sig och sov på mattan nedanför vår soffa, när vi kom in. Vi smög för att inte väcka henne. Efter en liten stund vaknade hon och upptäckte oss och att vi, barn och pedagoger också hade pyjamas. Tänk att man kan ha pyjamas på sig på förskolan! Vi låtsades att det var natt och alldeles mörkt ute. Det enda som syntes på himlen var månen och några stjärnor. Efter att ha sjungit lite viftade vi allesammans på tårna, blåste på dem och uttalade en trolleriramsa och plötsligt hade vi

Nyetablering i Upplands Väsby

Tellusbarn är idag verksamma i Stockholm och Uppsala, totalt drivs 20 förskolor i varierande storlek. Ända sedan bolaget grundades 2007 har bolaget haft en stabil expansion. Vissa förvärv har varit uppköp av befintliga förskolor medan Tellusbarn vid andra tillfällen varit med redan från byggstart. Något som ger oss möjlighet att vara med i diskussioner med byggherrar och fastighetsägare i ett tidigt skede. Idag ryms över 1000 barn inom verksamheten med målet att ge varje barn en bra start i livet och ett fokus på språk, skapande och hälsa. Vi kan nu stolt presentera att de första spadtagen har tagits i