Läs mer om förskolan: Robinson
Under en av förskolan Robinsons skogspromenader gjorde barnen en oväntad upptäckt som satte fart på fantasin – några utomjordingar hade kraschat med sitt rymdskepp på Jorden! Utomjordingarna, som aldrig sett en skog tidigare, ville veta allt om denna främmande plats.
Barnen tog sig an uppdraget som guider och visade runt sina nya vänner bland träd, mossa och stenar. Genom att berätta om skogen fick barnen öva på sitt språk, ställa frågor och uttrycka sina tankar – i linje med förskolans mål att ”ge varje barn förutsättningar att utveckla ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar och ställa frågor.”
När upptäcktsfärden var över fick utomjordingarna följa med tillbaka till förskolan Robinson, tryggt nedpackade i barnens ryggsäckar. Men det skulle inte dröja länge förrän nästa äventyr väntade.
Vid nästa möte hade utomjordingarna råkat fastna på en rymdsten någonstans långt ute i rymden. För att rädda dem behövde barnen ta sig hela vägen från Jorden, hoppa mellan rymdstenar och samarbeta för att nå fram. Med hjälp av sittunderlagen, som förvandlades till svävande stenar, hjälptes barnen åt och skickade underlagen mellan varandra för att ta sig fram.
På vägen landade några på Jupiter och fascinerades av vad de fick lära sig: – ”Jupiter har över 90 månar”, konstaterade ett av barnen.
Samtalen fortsatte om hur det ser ut på vår egen planet och vår måne: – ”Vi har bara en måne här på Jorden.”
– ”Den är kall som is på natten och kokande het på dagen.”
Barnens upptäcktsfärd gav många möjligheter till att utforska matematik och problemlösning – något som ryms inom läroplanens mål om att ”ge varje barn förutsättningar att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar.”
Senare fick barnen på Robinson ett brev från sina nya vänner i rymden. Utomjordingarna hade sett en märklig vit figur med ett snöre och undrade vad det var. Barnen berättade ivrigt att det var en astronaut och läste sedan en bok tillsammans om hur astronauter lever och arbetar i rymdfärjan.
De delade också med sig av sina nya kunskaper: – ”Dom åker upp i rymden och har med sig en påse mat, dom måste ha mycket mat. När dom är färdiga åker dom hem med rymdraket till Jorden.”
Äventyret med utomjordingarna blev en lärorik resa där barnen fick utveckla sitt språk, samarbeta och använda sitt logiska tänkande – ett tydligt exempel på hur man på förskolan Robinson skapar lärande genom lek och fantasi.


