Att skapa sitt eget bygg och konstruktionsmaterial

Dela

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

konstruktionsmaterialI ateljén på Galaxen har barnen tillsammans med ateljéristan Marita skapat sitt eget bygg och konstruktionsmaterial med hjälp av kartonger, papper, färg och tapeter. Det har skett över en längre period och gett tillfälle för barnen att samarbeta, utveckla sin kreativitet och teknik. Det material som nu finns är omåttligt populärt, barn leker med material som de själva skapat, det är vackert och inspirerande och det finns mycket av det.

staden-1Den första delen av projektet var att bygga en stad. Där användes kartonger som mjölk och fil kartonger levereras i, de blev utmärkta som hus, men även andra fungerar säkert bra. Barnen fick måla ett hus var, vissa valde att samarbeta med ett hus. Att måla huset tog flera tillfällen, när barnen tröttnade fick de lämna kartongen och återkomma till den nästa gång. De fick också måla varje sida i en färg så de skulle bli fina och roliga att leka med. Man kan ju också tapetsera dem, på flera har de i efterhand lagt till balkonger, tyger mm. Större kartonger som man får frukt i har dekorerats och används uppochner som garage. Materialet används för att bygga städer, ibland har de ljussatts med ljusslingor. I ateljén finns också smådjur och bilar som barnen kan använda för att leka rollekar i sin stad.

 

malning-med-insperation-av-cirklar

 

Elins-husEn stor målning på ett tjockt papper (ung 1,5 m långt) har blivit ett utmärkt sagolandskap till byggleken. Målningen började som ett samarbetsprojekt. Barnen fick olika runda byttor som användes som form för cirklar i olika storlekar. Ateljéristan ritade först en cirkel med hjälp av en burk för att visa. Barnen hjälptes åt för att rita cirklarna med kritor (en höll i burken medan den andra ritade). Sen fick barnen instruktioner att färglägga och dekorera cirklarna med målafärg och även färglägga mellan cirklarna. Nästa grupp fick fortsätta att färglägga målningen enligt samma instruktioner, tills alla delar var täckta. Innan byggleken i ateljén förbereder ateljéristan med målningen och ställer i ordning lite bygg och lekmaterial så miljön ska vara tydlig och inspirerande.

Fler inlägg

Tulpanen

En liten glimt från Tulpanens förskola

Hela förskolan har ett gemensamt tema: KROPPEN. Vi tränar varje dag på att benämna rätt ord på rätt kroppsdel. Vi har planerade aktiviteter så att barnen utvecklas i sitt lärande på ett lekfullt sätt. ’’ Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande’’ (Lpfö 18). Här är några inlägg vi har på vår tidslinje från höstterminen: Hela förskolan samlas tre gånger i veckan och dansar till rörelsemusik. Syftet är att barnen ska utveckla sin grovmotorik och träna på det sociala

Torget

DBR – Dialogic Book Reading

På förskolan Torget i Rinkeby har nästan alla barn ett annat modersmål än svenska. Att jobba med det svenska språket är därför extra viktigt för att erbjuda alla barn som deltar i verksamheten en bra start i livet. Förskolan ingår i ett forskningsprojekt lett av Stockholms universitet där DBR tillämpas för att följa barnens språkutveckling. Metoden bygger på att utveckla muntligt språk genom strukturerade boksamtal. Målord används i bilderboksläsning med mer dialog genom att särskilt fokus fästs vid dessa. Detta innebär att ur de böcker som användes vid lästillfällena har sex stycken målord valts ut. Dessa ord uppmärksammas särskilt och