Att skapa sitt eget bygg och konstruktionsmaterial

Dela

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

konstruktionsmaterialI ateljén på Galaxen har barnen tillsammans med ateljéristan Marita skapat sitt eget bygg och konstruktionsmaterial med hjälp av kartonger, papper, färg och tapeter. Det har skett över en längre period och gett tillfälle för barnen att samarbeta, utveckla sin kreativitet och teknik. Det material som nu finns är omåttligt populärt, barn leker med material som de själva skapat, det är vackert och inspirerande och det finns mycket av det.

staden-1Den första delen av projektet var att bygga en stad. Där användes kartonger som mjölk och fil kartonger levereras i, de blev utmärkta som hus, men även andra fungerar säkert bra. Barnen fick måla ett hus var, vissa valde att samarbeta med ett hus. Att måla huset tog flera tillfällen, när barnen tröttnade fick de lämna kartongen och återkomma till den nästa gång. De fick också måla varje sida i en färg så de skulle bli fina och roliga att leka med. Man kan ju också tapetsera dem, på flera har de i efterhand lagt till balkonger, tyger mm. Större kartonger som man får frukt i har dekorerats och används uppochner som garage. Materialet används för att bygga städer, ibland har de ljussatts med ljusslingor. I ateljén finns också smådjur och bilar som barnen kan använda för att leka rollekar i sin stad.

 

malning-med-insperation-av-cirklar

 

Elins-husEn stor målning på ett tjockt papper (ung 1,5 m långt) har blivit ett utmärkt sagolandskap till byggleken. Målningen började som ett samarbetsprojekt. Barnen fick olika runda byttor som användes som form för cirklar i olika storlekar. Ateljéristan ritade först en cirkel med hjälp av en burk för att visa. Barnen hjälptes åt för att rita cirklarna med kritor (en höll i burken medan den andra ritade). Sen fick barnen instruktioner att färglägga och dekorera cirklarna med målafärg och även färglägga mellan cirklarna. Nästa grupp fick fortsätta att färglägga målningen enligt samma instruktioner, tills alla delar var täckta. Innan byggleken i ateljén förbereder ateljéristan med målningen och ställer i ordning lite bygg och lekmaterial så miljön ska vara tydlig och inspirerande.

Fler inlägg

Melodin

Får man ha pyjamas på förskolan?

Vi har haft en pyjamasmysdag! Emma, vår teaterpedagog, hade pyjamas på sig och sov på mattan nedanför vår soffa, när vi kom in. Vi smög för att inte väcka henne. Efter en liten stund vaknade hon och upptäckte oss och att vi, barn och pedagoger också hade pyjamas. Tänk att man kan ha pyjamas på sig på förskolan! Vi låtsades att det var natt och alldeles mörkt ute. Det enda som syntes på himlen var månen och några stjärnor. Efter att ha sjungit lite viftade vi allesammans på tårna, blåste på dem och uttalade en trolleriramsa och plötsligt hade vi

Nyetableringar

Nyetablering i Upplands Väsby

Tellusbarn är idag verksamma i Stockholm och Uppsala, totalt drivs 20 förskolor i varierande storlek. Ända sedan bolaget grundades 2007 har bolaget haft en stabil expansion. Vissa förvärv har varit uppköp av befintliga förskolor medan Tellusbarn vid andra tillfällen varit med redan från byggstart. Något som ger oss möjlighet att vara med i diskussioner med byggherrar och fastighetsägare i ett tidigt skede. Idag ryms över 1000 barn inom verksamheten med målet att ge varje barn en bra start i livet och ett fokus på språk, skapande och hälsa. Vi kan nu stolt presentera att de första spadtagen har tagits i