Att skapa sitt eget bygg och konstruktionsmaterial

konstruktionsmaterialI ateljén på Galaxen har barnen tillsammans med ateljéristan Marita skapat sitt eget bygg och konstruktionsmaterial med hjälp av kartonger, papper, färg och tapeter. Det har skett över en längre period och gett tillfälle för barnen att samarbeta, utveckla sin kreativitet och teknik. Det material som nu finns är omåttligt populärt, barn leker med material som de själva skapat, det är vackert och inspirerande och det finns mycket av det.

staden-1Den första delen av projektet var att bygga en stad. Där användes kartonger som mjölk och fil kartonger levereras i, de blev utmärkta som hus, men även andra fungerar säkert bra. Barnen fick måla ett hus var, vissa valde att samarbeta med ett hus. Att måla huset tog flera tillfällen, när barnen tröttnade fick de lämna kartongen och återkomma till den nästa gång. De fick också måla varje sida i en färg så de skulle bli fina och roliga att leka med. Man kan ju också tapetsera dem, på flera har de i efterhand lagt till balkonger, tyger mm. Större kartonger som man får frukt i har dekorerats och används uppochner som garage. Materialet används för att bygga städer, ibland har de ljussatts med ljusslingor. I ateljén finns också smådjur och bilar som barnen kan använda för att leka rollekar i sin stad.

 

malning-med-insperation-av-cirklar

 

Elins-husEn stor målning på ett tjockt papper (ung 1,5 m långt) har blivit ett utmärkt sagolandskap till byggleken. Målningen började som ett samarbetsprojekt. Barnen fick olika runda byttor som användes som form för cirklar i olika storlekar. Ateljéristan ritade först en cirkel med hjälp av en burk för att visa. Barnen hjälptes åt för att rita cirklarna med kritor (en höll i burken medan den andra ritade). Sen fick barnen instruktioner att färglägga och dekorera cirklarna med målafärg och även färglägga mellan cirklarna. Nästa grupp fick fortsätta att färglägga målningen enligt samma instruktioner, tills alla delar var täckta. Innan byggleken i ateljén förbereder ateljéristan med målningen och ställer i ordning lite bygg och lekmaterial så miljön ska vara tydlig och inspirerande.