Förskolan Torget ställer ut på Tyresö konsthall

Berättelser ur en hand

Förskolan Torget och konstföreningen Torget har nyligen tagit del av en utställning Berättelser ur en hand i Tyresö konsthall. Där visades några av barnens gjutna händer upp, ur Iryna Hauskas konstprojekt “Handvirkade Händer”. I projektet fick barnen från Torget skapa berättelser med hjälp av sina händer, som Iryna gjöt av i gips. Projektet var en del av Sveriges Konstföreningars nationella projekt “Konsten att mötas”, där förskolan Torget bjöd in Iryna till Konstföreningens och förskolans Artist-In-Residence. Detta innebar att Iryna var på Torget under en period och skapade tillsammans med barnen under 2018. Några av de händer som då skulpterades fram har sedan blivit en del av en vandringsutställning som rör sig över Stockholms län.

 

I utställningen ”Berättelser ur en hand” visar Iryna Hauska både skulptur och textil. Under utställningens gång växer även ett textilt verk fram, som blir till ett samarbete mellan konstnären och besökarna. När förskolans barn var på plats genomfördes en tecknings-workshop, där barnen först fick titta på konsten och därefter teckna av det de såg. Barnen försjönk i djup koncentration och teckningarna blev fantastiska! Dessa  visas nu i galleriet på förskolan Torget som en spontan, kort utställning inför nästkommande vernissage.

 

Utställningen ”Berättelser ur en hand” visas just nu på Tyresö konsthall, i biblioteket i Tyresö centrum och pågår till och med den 6 april i år. Läs mer här

Läs mer om förskolan Torget och Tellusbarns förskolor